Pyszne przekąski

Pamiętaj, zawsze gotuj w obecności rodziców.

Gotowanie to świetna zabawa i dla rodziców, i dla dzieci - o ile na małych rączkach nie ma bakterii. Wykorzystanie pysznych przepisów w sam raz dla dzieci to świetny sposób na spędzenie dnia, a przy okazji pokazanie dziecku dlaczego higiena rąk jest tak istotna. A po skończeniu całego mycia możesz wraz z maluchami cieszyć się pysznymi owocami wspólnej pracy.

Oto wybór naszych ulubionych przepisów dla Ciebie i rodziny!

Bułeczkowe pizze

 

Gotowanie dla całej rodziny nie zawsze jest proste, tak jak i przekonanie dzieci do warzyw. Nasze bułeczkowe pizze do samodzielnego wykonania są superszybkie i bardzo łatwe. Można je udekorować tym, co każdy z Was lubi najbardziej.  Potrzebne składniki:

6 bułeczek przekrojonych na pół
200 ml przecieru pomidorowego
1 opakowanie startej mozzarelli

Dodatki

Oliwki
Drobno pokrojona cebula
Pieczarki
Salami lub szynka
Posiekana papryka
Pomidorki cherry
Listki świeżej bazylii

 

1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Ostrożnie przekrój każdą bułeczkę na pół i krótko opiekaj w tosterze.
2. Na każdej połówce rozsmaruj nieco przecieru pomidorowego, a następnie udekoruj swoimi ulubionymi składnikami, posypując na koniec mozzarellą.
3. Piecz w piekarniku przez 10-12 minut, aż ser się rozpuści.
4. Jeżeli lubisz, udekoruj świeżą bazylią.

 

Ciastka w kształcie skały z dżemem malinowym

Nagrzej piekarnik do 180°C.  Potrzebne składniki: 

225 g mąki białej
- 100 g masła posiekanego na kawałki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki rodzynek
- 1 duże jajko
- 50 g ciemnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka mleka
- 6-8 czubatych łyżeczek dżemu malinowego

Wszystkie składniki poza dżemem umieść w dużej misce i wymieszaj rękami. Podziel mieszankę na sześć dużych ciastek w kształcie skały. Następnie kciukiem wykonaj dziurkę na każdym ciastku i włóż do niej czubatą łyżeczkę dżemu. Ułóż ciastka na nasmarowanej tłuszczem foremce i wstaw do piekarnika na 15 minut. Przed podaniem odstaw do wystudzenia - jeśli będziesz w stanie wytrzymać!

 

Spaghetti z mięsnymi kulkami

Potrzebne składniki:

- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 5 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
- Drobno starta skórka z jednej cytryny
- 50 g świeżo startego parmezanu (opcjonalnie)
- 1 roztrzepane jajko
- Sól i pieprz

Wszystkie składniki włóż do dużej miski i wymieszaj rękoma, formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Wstaw makaron i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Podgrzej kilka łyżek oleju na patelni i smaż kulki do momentu, gdy przestaną być surowe w środku. Zdejmij z patelni łyżką z dziurkami i odłóż.

Składniki potrzebne do sosu do spaghetti:

- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz

Podgrzej oliwę na patelni z grubym dnem, następnie dodaj czosnek i duś do zmięknięcia (nie pozwól, by się zrumienił). Dodaj przecier pomidorowy i podsmażaj mieszając przez ok. minutę. Wlej 3-4 łyżki wody i zamieszaj, następnie dorzuć ugotowany makaron. Mieszaj do momentu, gdy makaron pokryje się sosem pomidorowym. Podaj spaghetti i mięsne kulki, posyp siekaną natką pietruszki i parmezanem. 

Pasta z wędzonego łososia

Potrzebne składniki:

- 300 g serka kremowego
- 100 g posiekanego wędzonego łososia
- 1 łyżka chrzanu
- Skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- Pieprz czarny
- Szczypiorek do dekoracji

Wszystkie składniki włóż do miseczki i dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj na tostach wyciętych w kształt serca i oprósz posiekanym szczypiorkiem.

 

Ciasteczka waniliowe

Vanilla cookies

Potrzebne składniki:

Ciasto

- 140 g cukru pudru (przesianego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 żółtko
- 250 g masła
- 375 g mąki (przesianej)

Dekoracja

- 200 g cukru pudru
- Kilka kropel wody lub soku z cytryny
- Jadalne barwniki spożywcze
- Dekoracje do ciast

1. Podgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż dwie blaszki papierem do pieczenia.
2. Wymieszaj cukier puder, ekstrakt waniliowy, żółtko i masło (posiekane na drobne kawałki) w misie robota kuchennego lub mieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników. Powoli dodając mąkę, mieszaj do uzyskania sprężystego ciasta. Uformuj ciasto w dwa płaskie placki, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20-30 minut.
3. Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni (na grubość ok. 0,4 cm). Wycinaj świąteczne kształty foremką i układaj na blaszce. U góry każdego ciasteczka możesz wyciąć niewielką dziurkę, jeśli chcesz później zawiesić ciasteczka na choince. Piecz przez 10-12 minut, aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru. Pozostaw na blaszce przez 10 minut, a następnie - jeżeli to możliwe - przenieś na kratkę do schłodzenia.
4. Wymieszaj cukier puder z kilkoma kroplami zimnej wody lub soku cytrynowego do momentu, gdy zrobi się gęsty i gładki, ale wciąż dość płynny. Lukier możesz zabarwić barwnikami spożywczymi. Rozprowadź lukier na schłodzonych ciasteczkach. Następnie możesz je udekorować kuleczkami cukrowymi lub dowolnymi innymi dekoracjami cukierniczymi.

 
Print